Nov 15 / Lisa Thambert

Varannan usk vill lämna äldreomsorgen. Vad får dem att stanna?

Kort sagt: lönen är långt ifrån allt.

På onsdagen anordnade Socialstyrelsen ett webbinar på temat “Hållbar kompetensförsörjning i äldreomsorgen – vad fungerar?”. Clary Krekula, professor i socialt arbete vid Linnéuniversitet, presenterade en kartläggning av vad som får undersköterskor i hemtjänsten vill lämna eller stanna i yrket.


Äntligen (!) en studie som inte bara är kvantitativ och som lyssnar in vad dagens medarbetare faktiskt tycker och tänker! Under de fyra år då jag löpande har gjort enkäter och djupintervjuer med unga nya medarbetare i äldreomsorgen är en sak säker: enkäter i all ära, men de stora insikterna hittar vi i intervjuerna.

Tre punkter vi tar med oss från kartläggningen:

1. Lyssna och satsa på äldre medarbetare

Om dagens undersköterskor skulle välja att stanna ett år längre innan pension skulle det innebära en personalförhörjning med 2-3 %, närmaste bestämt 8 000 - 9 000 personal. Det visar hur viktigt det är att få äldre medarbetare att vilja stanna. Så vad påverkar? 



Push-faktorer: sådant som “pushar” ut medarbetare i pension. Organisatoriska faktorer som att arbetsmiljön inte är tillräckligt bra, man inte känner sig uppskattad, schema osv.

Pull-faktorer: individuella drivkrafter, som att vilja gå i pension samtidigt som sin partner eller att kroppen inte orkar mer.

Jump-faktorer: en dröm om ett annat liv som får en att ta steget, flytta eller tid med barnbarn.

“Det är de organisatoriska push-faktorerna som vi kan titta på och förändra. Blir de mer attraktiva och slagkraftiga kan det ha effekt även på de andra faktorerna.”

2. Arbete och privatlivet går inte ihop. Skulle önskescheman kunna få varannan person att stanna?

Intervjuerna visar att dagens medarbetare tycker att fasta scheman med varannan helg är för mycket helgarbete. Önskeschema anses väldigt positivt och den faktiska arbetstiden måste enligt många sänkas. 

För personer som närmar sig pensionsålder lyfts full lön för 80 procent arbete som en möjlig och attraktiv faktor, i kombination med mer friskvård. 


3. Vi stannar för varandra

När Clary Krekula och hennes team intervjuar undersköterskor i hemtjänsten är det en faktor som återkommer varför man väljer att stanna: kollegorna kollegorna och kollegorna. En välfungerande arbetsgrupp vill få lämna.

De ser att sammanhållning i arbetsgruppen och ett bra ledarskap är mest avgörande för beslut om framtiden.

När det gäller ledarskapet visar studien hittills på vikten av att personalen känner sig bekräftad, viktig och framförallt lyssnad på. När idéer eller synpunkter lyfts, visa att de tas tillvara. En annan faktor som lyftes var den fysiska arbetsmiljön. Att ha bra rum för gruppmöten, raster och återhämtning gör att fler personer känner motivation att stanna längre.

Vill du se hela Socialstyrelsens webbinarium i efterhand?  Följ länken nedan! 

WEBBINARIUM - HÅLLBAR KOMPETENSFÖRSÖRJNING VAD FUNGERAR? 

Skapad med